Syntetiske opioider breder sig (også) blandt unge

Syntetiske opioider har i mange år været et stort problem, særligt i USA. Men nu tyder meget på, at det for alvor rykker ind i Europa og Skandinavien.

Hos FERLE er vi i daglig kontakt med behandlingsinstitutioner i Danmark og Sverige, og her ses en klar tendens, nemlig at syntetiske opioider er et stigende problem. Det er måske ikke i sig selv en overraskelse eller nyhed, men desværre meldes der også om stigende forbrug af syntetiske opioider blandt unge mennesker.

Det er særligt mærket Dolol med indholdsstoffet Tramadol, som de unge får fat i. Pillerne er lettilgængelige via pushere i skolegården eller andre steder, og de koster ikke alverden. Dolol er et smertestillende morfinlignende præparat.

Dolol piller

Hvad er syntetiske opioider?

Syntetiske opioider er en gruppe af kemikalier, der er designet til at efterligne virkningerne af naturligt forekommende opioider som morfin og heroin. Disse stoffer fremstilles i laboratorier gennem kemiske processer og har ofte en kraftig smertestillende effekt.

Det, der gør syntetiske opioider særligt bekymrende, er deres høje potentiale for misbrug og afhængighed. Mange syntetiske opioider er langt mere potente end naturlige opioider og kan derfor være ekstremt farlige, hvis de ikke bruges korrekt under medicinsk overvågning.

Desværre har brugen af syntetiske opioider nået epidemiske niveauer i flere lande, herunder USA og visse europæiske lande. Misbrug af disse stoffer har ført til en stigning i overdoser og dødsfald, da de kan være dødelige i høje doser eller når de blandes med andre stoffer.

Test for syntetiske opioider

Der findes en række urintest for syntetiske opioider, og vi udbyder følgende:

Singletests

  • Tramadol (NanoSticka® 300-53)
  • Fentanyl (NanoSticka® 300-56)
  • Oxycodon (NanoSticka® 200-54)
  • Metadon (NanoSticka® 200-49)
  • Buprenorphin (NanoSticka® 200-50)

Multitest

  • NanoSticka® 200-34 Panel 7 (OXY / 6-MAM / TRA / OPI2000 / FYL / BUP / EDDP)