Vi sikrer formalia
Mere end 25 års erfaring med rusmiddelpolitik- og rusmiddeltestning hos nordiske virksomheder

Vigtigt med en tidssvarende rusmiddelpolitik
Misbrug af narkotika og alkohol er stigende i Danmark, og det gælder også på arbejdspladserne. Ved førstegangstestning på danske arbejdspladser, er frekvensen af positive prøver for narkotika mellem 8-16%.
De hyppigste rusmidler på danske arbejdspladser er cannabis og kokain, efterfulgt af benzodiazepiner og opioider. På trods af dette er mange virksomheders rusmiddelpolitik ofte forældet, og baseret kun på alkohol.
Erhvervsforsikring dækker ikke hvis…
Er medarbejdere påvirkede af alkohol eller narkotika, kan det medføre ulykker og have alvorlige konsekvenser for både dem selv, kollegaer og virksomhedens økonomi.
Hvis en medarbejder forårsager en ulykke under påvirkning af alkohol eller narkotika, dækker erhvervsforsikringen ikke eventuelle skader eller økonomisk tab.
Ferle tilbyder at revidere virksomhedens rusmiddelpolitik, for bl.a. at sikre at den er tidssvarende, samt overholder formalia som GDPR og LO/DA aftalen om kontrolforanstaltninger ifm. rusmiddeltestning.
Sikkerhed, økonomi og socialt ansvar
Ferle kan uddanne nøglepersoner i personalegruppen til at spotte misbrugsadfærd. På den måde kan eventuelle problemer opspores, og virksomheden kan tage en snak med den/de pågældende medarbejdere.
Læs her hvordan Haldor Topsøe strækker sig langt, for at hjælpe og beholde medarbejdere med misbrugsproblemer.
Ferle har som totalleverandør indenfor rusmiddelpolitik, også samarbejde med professionelle behandlingstilbud og akkrediterede laboratorier.
Netværksgruppe
Ferle afholder (gratis) netværksmøder ca. 2 gange årligt, med forelæsninger og vidensdeling. Her samles virksomheder, fagforeninger og eksperter og deler erfaringer med hinanden, om hvordan de bedst håndterer misbrug på arbejdspladserne.
Medlemsvirksomhederne skiftes til at være vært for arrangementet.
Du kan tilmelde dig netværksgruppen her
Sikkerhedskæden
Som en del af rusmiddelpolitikken, varetager Ferle testningen af virksomhedens personale. Testningen foregår via professionel og gennemprøvet procedure, og vi kan dække flere lokationer på samme tid.
Mest anvendte testmetode er baseret på overvågede urinprøver. Det er ydermere også muligt at teste på hår (3 måneders sporingstid) samt spyt (kort sporingstid).
Figuren viser testforløbet, som opfylder danske og internationale krav til testning, prøvehåndtering og formidling af svar.
Resultaterne af de fleste screeningsanalyser er negative, og herved opnås der en hurtig afklaring. Eventuelle positive prøver sendes til konfirmatorisk analyse (verificering) på akkrediteret laboratorium.
Et positivt resultat på en konfirmatorisk analyse, bliver tolket af en MRO-officer (Medical Review Officer), og sendes herefter til virksomheden. Kun et tolket resultat af en konfirmatorisk analyse, kan endeligt dokumentere et rusmiddelindtag. Konsekvens sker ud fra virksomhedens rusmiddelpolitik.
Ofte stillede spørgsmål
Må en arbejdsgiver teste sine medarbejdere for alkohol eller narkotika?
Ifølge LO/DA aftalen om kontrolforanstaltninger, må en arbejdsgiver kun teste en medarbejder for alkohol og narkotika, hvis der er en begrundet mistanke om et misbrug. Men det fremgår også, at processen med testning, ikke må være unødigt krænkende for medarbejderen. For at imødekomme dette, tilbyder Ferle som uvildig 3. part at foretage selve testningen. Ferle har mange års erfaring med prøvetagning, og vores personale er professionelt uddannet.
Behøver narkotika at være en del af virksomhedens rusmiddelpolitik?
Ja. Narkotika har for længst overhalet alkohol, og i dag testes der flere positive for narkotika end alkohol.
Hvor hurtigt kommer resultatet?
Efter ca. 3 minutter ved en screeningstest og ca. 3-8 dage for en GC/MS – LC-MS/MS analyse.
Kan der snydes med testen?
Der findes en række måder at manipulere med testresultatet, bl.a. ved at tilsætte vand eller sæbe til urinprøven. Ferle tager forholdsregler mod dette, ved bl.a. at overvåge prøvetagningerne, samt teste for manipulation (pH og kreatinin). Det er også muligt at udføre hårprøver (en laboratorieprøve som kan spore narkotika i op til 3 måneder tilbage). Hårprøver bliver ofte anvendt som testmetode ved ansættelser, da de pga. den lange sporingstid, kan påvise et evt. misbrugsmønster.
Hvordan udvælges de medarbejdere der skal testes?
Der er typisk udvalgt 12-25 medarbejdere fra 1-2 arbejdsgrupper/hold. Hvis alle ikke kan testes samme dag af f.eks. driftsmæssige årsager eller skiftehold, testes der over 2 dage. Der kan testes flere gange henover året, alt efter hvor mange arbejdsgrupper/medarbejdere virksomheden har. Ferle kan derudover uddanne udvalgte medarbejdere fra virksomheden, som kan få til opgave at spotte misbrugsadfærd.
Skaber det dårlig stemning blandt personalet, når der testes for rusmidler?
Nej tværtimod. Vores erfaringer baseret på mange års testning hos virksomheder i norden er, at stemningen blandt det testede personale er positiv og meget samarbejdsvillig.
Fordele ved on-site testning
Nogle aktører på markedet, anvender ikke screeningsanalyser når de foretager testning af en virksomheds medarbejdere. I stedet sendes alle prøver til et laboratorium.
Ferle anvender altid screeningsanalyser ved testning på arbejdspladsen, og det er der flere årsager til:
- Hurtig afklaring for de personer som screenes negativ (ca. 84-95%.
- Færre falsk negative prøver (= flere positive prøver).
- Undgår at sende mange negative prøver til laboratorium.
- Undgår at sende manipulerede prøver til laboratorium.
- Bedre økonomi.
- Undgår at en medarbejder, mens der ventes på analyseresultat fra laboratorium, er påvirket af narkotika og påfører skade.
Kontakt
Kristine Taagaard
Mobil: +45 81 37 31 37
Mail: kt@ferle.dk