Undgå manipulation/snyd med urinprøven

Det er almen viden, at der overalt snydes med urinprøver i forbindelse med narkotikatestning. Der findes mange måder hvorpå man kan manipulere urinprøven. Formålet er naturligvis, at skjule et evt. indtag af narkotika. I dette afsnit beskrives nogle af de mest anvendte metoder, og hvordan man kan opdage og forhåbentlig undgå manipulation.

Ændring af pH-værdien:

Alt som ændrer urinens pH værdi anvendes, herunder er nogle eksempler:
Sæbe, citronsyre, svovl, ammoniak, klorin m.fl.

Tilsætning af ovenstående, vil i de fleste tilfælde bevirke, at narkotesten giver et negativt resultat også selvom urinprøven indeholder spor af narkotika. Ved indtagelse af disse midler, vil nogle kunne give en ’effekt’, dog vil det i de fleste tilfælde ikke have nogen betydelig virkning at indtage midlerne.

Urinen fortyndes:

Denne er den mest anvendte metode til at snyde med en urinprøve.

  • Tilsætning af vand direkte til urinen.
  • Drikke en masse væske i tiden inden aflevering.

I begge tilfælde vil koncentrationen af narkotika i urinen blive så lav, at det ikke giver udslag på narkotesten. Dog skal man være opmærksom på, at det at drikke meget vand, ikke behøver at være et bevidst forsøg på at snyde.

Undgå manipulation

  • Sørg altid for, at testpersonen ikke er klar over hvornår testen skal udføres. Derved er vedkommende ikke forberedt og risikoen for at han/hun snyder er væsentlig mindre. Læs rutiner ved anvendelse af narkotest for at undgå snyd.
  • Spørg den pågældende person om han/hun lige har drukket vand eller anden væske. Er svaret ’ja’, bør man vente nogle timer.
  • Sørg for, at den pågældende vasker sine hænder grundigt før prøven. Tit ser man, at sæbe eller citron opbevares under neglene og bliver så tilsat urinprøven. Få eventuelt testpersonen til at anvende engangshandsker.
  • Overvåg hele processen! På den måde mindskes risikoen for, at der bliver tilsat emner i urinen.

Opdag manipulation/snyd

  • Det vil i langt de fleste tilfælde være svært umiddelbart at vurdere om en person har forsøgt at manipulere/snyde med urinprøven. Derfor er det en rigtig god ide, som rutine, altid at kontrollere urinens pH-værdi og Kreatinin indhold.
  • På de fleste af FERLE’s multi narkotest (Nanosticka) findes indbygget manipulationskontrol – altså test for bl.a. pH og Kreatinin. Vi har også en manipulationskontrol i sortimentet, produktet hedder FerleCheck.