Dex-amfetamin testen kan adskille visse typer ADHD medicin fra gade amfetamin

En test for amfetamin, reagerer både på gade amfetamin og de typer af ADHD medicin, som indeholder stofferne Dex- og Lisdex-amfetamin. Derfor er der nu udviklet en screeningstest for Dex-amfetamin (varenummer: 200-65), som IKKE reagerer på gade amfetamin.

Hvis der er forbrug af både amfetamin og Dex/Lisdex-amfetamin, kræver det dog en konfirmatorisk analyse for at adskille dem.

Dex-amfetamin test

Amfetamin er et af de mest udbredte centralstimulerende stoffer. Det blev kendt som det slankende og opfriskende præparat. Gade amfetamin er oftest sulfatsaltet, idet HCL saltet har den egenskab at det nemt kan optage og afgive vand og damp. Man kan også støde på andre salte som acetat, phosphat m.m. Stoffet bruges af rigtig mange unge og er billigere end kokain, hvilket gør det mere attraktivt prismæssigt. Blandt de 16-24 årige har 2,8 procent indtaget stoffet indenfor det seneste år (Sundhedsstyrelsen).

Dex- og Lisdex-amfetamin, øger mængden af visse signalstoffer i hjernen, bl.a. dopamin (halveringstiden i blodet er ca. 11 timer). Denne virkning giver mere struktur og ro til mennesker diagnosticeret med ADHD. For mennesker uden denne diagnose vil stoffet virke som en upper. Disulfiram (middel mod alkoholmisbrug) kan øge virkningen af denne form for medicin.

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, er Dex- og Lisdex-amfetamin ikke første valgs præparater til behandling af ADHD. Ofte vil behandlingen indledes med Methylphenidat og det er en speciallæges opgave at ordinere disse præparater.

Har der ikke været en virkning af præparaterne, kan det skyldes at vedkommende ikke tager medicinen, eller sælger stoffet videre.

Er man idrætsudøver vil anvendelse af dexamfetamin medføre diskvalifikation af den sportsudøvende.

Dex-amfetamin testen har varenummer 200-65 og kan bestilles her