Narko er nu lige så udbredt i trafikken som alkohol

Tal fra Rigspolitiet (1) viser at antallet af sigtede narko- og medicinpåvirkede trafikanter, nu er på niveau med antallet af sigtede spirituspåvirkede trafikanter. Antal sigtede 1. halvår 2016: spiritus 3539 personer og narko- og medicin 3500 personer.

Vi skrev i et tidligere nyhedsbrev om det stigende forbrug af stærke smertestillende midler, og hvordan kørefærdighederne forringes på niveau med, hvis man har en høj alkoholpromille.

narko- og medicin kørsel

Hvis udviklingen ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen (2) for brugere af stærk smertestillende medicin fortsætter, er der tale om en fordobling siden år 2000. I år 2000 var antallet af nye brugere på stærk smertestillende medicin 43.400 og i 2009 (seneste undersøgelse) var tallet 68.200. Det samlede antal brugere på et stærkt virkende opioid, var i 2009 134.404 personer.

Politiet tester ikke for syntetisk smertestillende midler

Tallet for sigtede narko- og medicinpåvirkede trafikanter er samlet set, steget 33% i forhold til 1. halvår 2015. Ud af de 3500 sigtede i 1. halvår 2016, udgør medicinpåvirket kørsel kun 56 tilfælde. Dette tal bør være langt højere, set i lyset af ovenstående tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Årsagen er at politiet ikke tester for de syntetisk smertestillende midler som fentanyl, tramadol og oxycodon. I politiets narkotest, spores kun efter de smertestillende opioider kodein og morfin.

Langt de fleste brugere af stærk smertestillende medicin, anvender syntetiske præparater. Det betyder at tallet for medicinpåvirket kørsel i virkeligheden er meget højere, end de 56 tilfælde som fremgår af Rigspolitiets data. Ud af de 56 registrerede tilfælde, må det også forventes at benzodiazepiner udgør en andel.

Debat om mildere straf for kørsel med lave THC niveauer

Der har henover sommeren været debat på Christiansborg om hvorvidt straffen for at køre hashpåvirket i mild grad, bør nedsættes.

Samtlige af folketingets partier er blevet enige om, at de vil stemme for at straffen bliver nedsat. Hvis forslaget bliver vedtaget vil aftalen indeholde 4 niveauer, hvor koncentrationen af THC i blodet vil have betydning for straffen.

De 4 niveauer som skal stemmes om i folketinget:

TCH-indhold pr. liter blod svarende til promille 0,2 Ingen straf til føreren
TCH-indhold pr. liter blod svarende til promille 0,2 – 0,5 Bøde og klip i kørekortet
TCH-indhold pr. liter blod svarende til promille 0,5 – 1,2 Føreren får bøde og betinget fratagelse af kørekortet i mindst 3 år
TCH-indhold pr. liter blod svarende til promille 1,2 Ubetinget fratagelse af kørekortet

Man sigter altså efter en model med en nedre grænse som ved alkohol. Hovedargumentet bag dette forslag, må være at undgå tilfælde hvor personer bliver dømt for passiv hashrygning.

Problemet er bare at man aldrig vil kunne fastslå om der er tale om passiv hashrygning, eller et lavt nedadgående niveau som skyldes et tidligere indtag af hash. Yderligere findes der heller ingen videnskabelig dokumentation for hvor lav en mængde THC man skal have i blodet, for at være i stand til forsvarligt at føre et motorkøretøj.

1. https://statistik.politi.dk/QvAJAXZfc/opendoc.htm?document=QlikApplication%2F2999_Public%2FPublic_IndsatsResultater.qvw

2. http://sundhedsdatastyrelsen.dk/da/tal-og-analyser/analyser-og-rapporter/laegemidler/emnespecifikke-analyser/analyser-om-smertestillende-medicin